• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Шкільне самоврядування

УЧНІВСЬКЕ САМОВРЯДУВАНня

Учнівське самоврядування – це спосіб залучення учнів до систематичної участі у навчально-виховному процесі. Самоврядування – самостійна діяльність учнів, яка відбувається за координації відповідального педагога.

Відповідно до Закону України “Про освіту”, громадське самоврядування в закладі освіти – це право учасників освітнього процесу як безпосередньо, так і через органи громадського самоврядування колективно вирішувати питання організації та забезпечення освітнього процесу в закладі освіти, захисту їхніх прав та інтересів, організації дозвілля та оздоровлення, брати участь у громадському нагляді та в управлінні закладом освіти у межах повноважень, визначених законом та установчими документами закладу освіти. Учнівське самоврядування є однією з форм громадського самоврядування в школі.

Завдання учнівського самоврядування:

1. Залучення дітей та молоді до прийняття рішень.

2. Захист прав та інтересів учнів.

3. Реалізація інтересів учнів, підтримка їхніх здібностей, прав та свобод.

4. Створення умов для самореалізації учнів.

5. Налагодження контактів та реалізація спільних проектів, ініційованих учнями.

КОНСТИТУЦІЯ УЧНІВСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ

КОНСТИТУЦІЯ

учнівського самоврядування

Рада Міністрів Клишківської ЗОШ І-ІІІ ступенів від імені усієї школи, виражаючи волю усіх представників навчально-виховного процесу, спираючись на Конституцію України і на основі статуту Килшківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди в приміщенні школи, прагнучи розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову свідомість учнів,

Усвідомлюючи відповідальність перед власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями, приймає цю Конституцію – Основний закон учнівського самоврядування держави« ЮНІСТЬ » Клишківської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

РОЗДІЛ І

ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ

Стаття 1. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність,

недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

Стаття 2. «Юність» є президентською республікою.

Стаття 3. Кожен учень з 1 по 11 клас – представник учнівського самоврядування. Учні 5 – 11 класів входять до старшого учнівського самоврядування . Який поділяється на 7 містечок: «Берегиня», «Милосердя»,»Патріот»,»Слідопит»,»Здоров»ячок»,»Екоград» та «Мрія»

Стаття 4. Учні 1-4 класів входять до молодшого учнівського самоврядування під назвою «Промінчик»,який працює за екологічним напрямком.

Стаття 5. Влада в організації здійснюється відповідно до законів України, статуту школи та конституції учнівського самоврядування «Юність».

Стаття 6. Організація сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності.

Стаття 7. Органи учнівського самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у способи, що передбачені Конституцією учнівського самоврядування.

Розділ ІІ

Права, свободи та обов’язки учня.

Стаття 9. Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

Стаття 10. Кожен учень має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов’язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний та всебічний розвиток її особистості.

Стаття 11. Кожен має право на повагу до його гідності. Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

Стаття 12. Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Стаття 13. Учні мають право брати участь в управлінні шкільними справами, вільно обирати Президента і бути обраними до Ради Міністрів учнівського самоврядування.

Стаття 14. Усі учні мають право на захист своїх прав та інтересів.

Стаття 15. Кожен учень має право на безпечне та чисте довкілля та приміщення та на відшкодування завданої шкоди.

Кожен учень у встановленому порядку повинен підтримувати чистоту у школі та навколо неї.

Стаття 16. Кожен має право на освіту. Навчання проводиться згідно статуту та річного плану школи.

Стаття 17. Учням гарантується свобода літературної , художньої, наукової і технічної творчості, захист інтелектуальної власності, їхніх авторських прав, моральних і матеріальних інтересів, що виникають у зв’язку з різними видами інтелектуальної діяльності.

Кожен школяр має право на результати своєї інтелектуальної творчої діяльності; ніхто не може використовувати або поширювати їх без його згоди.

Стаття 18 Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження або накази.

Стаття 19. Представники «Юність» зобов’язані:

- любити Україну, свій край, добром і турботою оточувати їх;

- до батьків ставитися з повагою, слухати їхні поради;

- для людей бути корисним.

- бути вірним товаришем, допомагати в біді;

- створювати красу, охороняти природу

Закон

«Про повноваження і порядок діяльності Президента Учнівської Держави «Юність»

Стаття 1. Президент обирається на основі загального, рівного, прямого виборчого права таємним голосуванням терміном на два навчальні роки.

Стаття 2. Президентом може бути школяр, який досяг 9 – го класу, має право голосу, навчається в школі не менше 3 – х років, має оцінки не нижче 9 балів. Одна й та сама особа не може бути обрана президентом більше двох термінів підряд.

Стаття 3. Президент учнівської Республіки є її Главою і виступає від її імені.

Стаття 4. Президент Учнівської Держави є гарантом додержання Конституції учнівської Республіки, прав і свобод учнів школи.

Стаття 5. Чергові вибори Президента здійснюються в останню суботу вересня закінчення повноважень Президента.

Стаття 6. Повноваження Президента починаються з моменту складання присяги, але не пізніше, ніж через 7 днів після оголошення результатів виборів. Приведення Президента до присяги здійснює директор школи.

16 травня 2019 року в нашому закладі відбувся звіт класних колективів – містечок по самоврядуванню.
Кожен класний колектив представили презентацію, в якій розкрито роботу щодо обраного ними напрямку.
Необхідно відзначити, що всі представлені звіти мають вищий рівень порівняно з минулими роками, тісно пов’язані з місцевим матеріалом та життям рідного села та її мешканцями ( фото № 1-10). Більше >>>


Інавгурація президента школи


Кiлькiсть переглядiв: 1057

Коментарi

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Червень 2020 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930